Over mij

ik-zwartwitIedereen heeft verhalen over zijn leven. Die verhalen intrigeren me. Ze gaan over hoe je naar het leven kijkt, over hoe toevalligheden je levenspad bepalen, of over wat je zomaar kan overkomen en hoe je daar vervolgens mee omgaat.

Na mijn studie (communicatiewetenschap UvA) ben ik als redacteur en later als freelance tekstschrijver en journalist gaan werken voor verschillende bladen. Portretten en levensverhalen, dat werd mijn terrein. Ik heb veel mensen geïnterviewd over persoonlijke onderwerpen. Onderwerpen die mensen na aan het hart liggen.

Een vraag wordt een verhaal

Waar begin je? In die kluwen van je leven? Samen gaan we op zoek. Een vraag wordt een verhaal. Het ene verhaal leidt naar het andere. In de wisselwerking van het gesprek slaan we de mooiste paden in. Ik verheug, ontroer en verwonder me mee. Samen zoeken we naar de rode draad. Het gesprek werk ik later uit tot een mooi stuk of een boekje.

Autobiografisch schrijven

In al die jaren van interviews heb ik gemerkt dat het vertellen van je eigen verhaal bevrijdend kan werken. Omdat er een stilte doorbroken wordt. Of omdat een gebeurtenis hierdoor eindelijk een plek krijgt of van lading verandert. In 2014 kwam ik in aanraking met autobiografisch schrijven. Zelf schrijven over je eigen leven dus, iets heel anders dan interviewen. Ik ben me in deze methode gaan verdiepen en volgde de opleiding tot biografisch coach aan het Instituut voor Biografiek.

Nog nooit verteld

Interviewen doe ik nog steeds met veel plezier. Daarnaast geef ik schrijfcursussen, workshops en coaching waarin ik gebruik maak van technieken van het autobiografisch schrijven. Via autobiografisch schrijven haal je associatief gebeurtenissen uit het verleden op. Je krijgt meer inzicht in de manier waarop de verhalen in je leven samenhangen. Je leert in kleine gebeurtenissen een groter verband te zien. Dat verrast en maakt blij. Ik zie dat deze methode werkt en dat de deelnemers er net zo enthousiast en verrast door zijn als ik.

Ik merk dat ik met het geven van de workshops en de coaching eigenlijk hetzelfde doe als met mijn interviews. Mensen krijgen hierdoor hun verhalen terug. Verhalen die vaak diep zijn weggestopt, zijn vergeten, of nog nooit zijn verteld. Unieke gebeurtenissen die uit de schaduw worden gehaald om erbij te mogen horen.