Agenda

Schrijfweek in Frankrijk

Ontdek je eigen koers 

van 1 tot 8 juni 2024302193858_519684003334799_1475297670785226168_n

Al schrijvend de diepte en reikwijdte van je eigen leven verkennen. En dat een week lang, geheel verzorgd op een prachtig Frans landgoed in de Morvan. Rust, ruimte, verdieping en verbinding.

Hoe houd jij koers? Als je in evenwicht bent met jezelf is koers houden niet zo moeilijk. Als vanzelf vind je de juiste weg en komen er precies die dingen op je pad die je op dat moment nodig hebt. Het leven stroomt. Maar soms is in de stroom raken niet zo makkelijk. Er blokkeert iets. Je wilt verder maar iets houdt je tegen of je voelt je onvrij.

In deze autobiografische schrijfcursus gebruiken we de vergelijking van de mens als koets met een reiziger erin, een span paarden ervoor en met een koetsier. Het is een metafoor van de filosoof en mysticus Gurdjiev. De koets staat voor ons lichaam, stelde hij. De koetsier is de rede, ons gezonde verstand. De paarden zijn de zuivere emoties, en ook de intuïtie. De reiziger staat voor het diepste zelf van de mens. Als alles in verbinding met elkaar staat en goed onderhouden wordt, vinden onze paarden van nature de weg.

Al schrijvende onderzoek je in deze cursus hoe het met je eigen koets gesteld is. Hoe leidt jouw koetsier de paarden? Zit je nog wel op het juiste spoor en luister je wel echt naar de fluisteringen van je diepste zelf, de reiziger in de koets?

Dit is een schrijfcursus voor iedereen die zin heeft en opstaat voor verdieping in zijn of haar eigen leven. Met of zonder schrijfervaring.

Welke teugels krijg je in deze schrijfcursus in handen?

  • Je schrijft over momenten uit je leven die er toe doen;
  • Je krijgt meer zelfinzicht en leert diepere drijfveren van jezelf kennen;
  • Je merkt vaak dat blokkades oplossen en het leven weer gaat stromen;
  • Je gaat ervaren hoe je aansprekende autobiografische ‘doorkijkjes’ kunt schrijven;
  • Je leert je authentieke schrijfstem kennen;
  • Je oefent in echt luisteren naar anderen;
  • Je leert in het persoonlijke het universele te zien;
  • Je gaat ervaren dat je je verbonden kunt voelen met mensen die anders zijn dan jij.

Praktisch

In een groep van ongeveer 10 deelnemers krijg je korte, aansprekende schrijfopdrachten en associatieoefeningen waarmee je aan de slag gaat. Schrijven gaat daardoor als ‘vanzelf’ in een flow. Ook het voorlezen van je tekst en luisteren naar de teksten van anderen is een onderdeel. Voorlezen is vrijwillig. Luisteren doen we zonder oordelen. We analyseren elkaars teksten niet en geven geen commentaar op wat wordt voorgelezen. Vaak sluiten we af met een dichtvorm. Schrijven doen we met de hand, met pen en papier.

Meer informatie?

https://www.preau.nl/schrijvendereisvanjeleven

Of stuur een mail naar susanne@verhaalvormen.nl

Waar: L’huis Preau l’Huis Préau – creatieve vakantie in Frankrijk (preau.nl)

Tijd: Van 1 tot 8 juni

Kosten cursus: 345 euro

Kosten verblijf: Het verblijf is op basis van volpension. Apart te betalen en te boeken bij Preau.

 

 

Schrijfcursus SPROOKJESlandschap

Er was eens…

Begint op 27  januari 2024 en is 6 x

Waar: Hart Haarlem, Kleine Houtweg 18, 2012 CH Haarlem

Tijd: Van 10.00 tot 12.30 uur

Kosten: 275 euro

Was je vroeger dol op sprookjes? Of ben je dat nog steeds? Met de rijke symboliek is het sprookje als een brug tussen het onderbewuste en de dagelijkse wereld. Sprookjes spreken de ziel aan. We proeven en doorvoelen telkens een wijsheid in dat magische verhaal van het sprookje. In ieder sprookje zit een verborgen boodschap. Sprookjes kunnen je bewust of onbewust inzichten geven. Dat je je door het duistere woud een weg moet banen om te groeien en je te ontwikkelen bijvoorbeeld, of dat je draken moet verslaan om bij het goud te komen. Er komen vragen op die we symbolisch kunnen verstaan als: Welke donkere wouden ben jij zelf binnen gegaan? Tegen welke draak heb je het opgenomen?

In deze schrijfcursus laat je je inspireren door verschillende sprookjes. Misschien heb je al een sprookje dat jou bijzonder aanspreekt, dat je nog steeds mooi vindt. We gaan op zoek naar diepere betekenislagen van sprookjes en hoe dat in jou werkt. Je gaat ook een eigen sprookje schrijven dat geïnspireerd is op gebeurtenissen uit je eigen leven.

Een schrijfcursus voor avontuurlijke mensen die het goud van het leven willen vinden en genoeg moed kunnen opbrengen om oog in oog te staan met hun eigen draak.

 

Wat kan het je brengen?

Je schrijft over momenten in het leven die er toe doen

Je krijgt meer zelfinzicht en leert diepere, onbewuste, drijfveren van jezelf kennen

Je spreekt de fantasie aan en leert symbolische betekenissen te ontrafelen

Je gaat ontdekken met welke levensvragen jij leeft

Je leert in het persoonlijke het universele te zien

Je oefent in echt luisteren naar anderen

Je gaat ervaren dat je je verbonden kunt voelen met mensen die anders zijn dan jij

Hoe werkt het?

In een vaste groep van ongeveer 10 deelnemers krijg je korte schrijfopdrachten en associatieoefeningen waarmee je aan de slag gaat. Ook het voorlezen van je tekst en luisteren naar de teksten van anderen is een onderdeel. Voorlezen is vrijwillig. Luisteren doen we zonder oordelen. We geven geen commentaar op elkaars teksten.

Schrijfervaring is niet nodig. Ook voor ervaren schrijvers die verdieping zoeken of juist vrijer willen leren schrijven is de cursus geschikt.

Schrijven doen we met de hand. Met pen en papier. Dus ga op zoek naar een mooi schrift en een fijne pen. Je bent van harte welkom!

 

Data:  27 januari, 3, 10 februari, 2 maart, 16, 23 maart

Opgeven? Stuur een mail naar Susanne@verhaalvormen.nl

—————————————————————————————————————————————————————————————————————-