Agenda

Schrijf jezelf de winter door (de lente in) 7 x

bijzonderenatuur3

Begint op 21 januari 2023

Waar: Hart Haarlem, Kleine Houtweg 18, 2012 CH Haarlem

Tijd: Van 9.30 tot 12.15 uur

Kosten: 295 euro

Schrijven over je leven, autobiografische schetsen, momentopnamens. In deze cursus schrijf je vaak over ogenschijnlijk alledaagse momenten. Wat ligt er in die momenten besloten? Welke waarden of welke thema’s? Daar ga je al schrijvende naar op zoek. Je laat je inspireren door kunstkaarten, fotografie, poëzie en de natuur! Op zoek naar winterse kwaliteiten in je leven. Op zoek naar stilte in jezelf. Wat ligt nog te sluimeren en wat wil in de lente ontkiemen?

 

Hoe werkt het?

In een groep van ongeveer 10 deelnemers krijg je korte schrijfopdrachten en associatieoefeningen waarmee je aan de slag gaat. Ook het voorlezen van je tekst en luisteren naar de teksten van anderen is een onderdeel. Voorlezen is vrijwillig. Luisteren doen we zonder oordelen. We geven geen commentaar op elkaars teksten. Vaak sluiten we af met een dichtvorm.

Schrijfervaring is niet nodig. Ook voor ervaren schrijvers die verdieping zoeken of juist vrijer willen leren schrijven is de cursus geschikt.

Schrijven doen we met de hand. Met pen en papier. Dus ga op zoek naar een mooi schrift en een fijne pen. Je bent van harte welkom!

 

Data:  21/1, 28/1, 4/2, 11/2, 18/2, 11/3, 18/03

Opgeven? Dat kan hier:  Schrijf jezelf de winter door (de lente in) | Hart Haarlem (hart-haarlem.nl)

—————————————————————————

 

September 2023

De Reis van de held(in) 7 xReis van de held

Worden wie je bent

Het verhaal van de reis van de held, is een oerverhaal, een oermythe, dat we in allerlei sprookjes, verhalen en tv-series terug zien. De held gaat op weg om via allerlei omzwervingen, avonturen en moeilijkheden, ‘gelouterd’ terug te keren. De held besluit niet zomaar op weg te gaan. Vanuit een diep verlangen in de ziel voelt hij zich opgeroepen om zijn unieke pad in het leven te gaan. Het is een universeel verlangen, te worden wie je bent.

In deze schrijfcursus word je held van je eigen verhaal. Je gaat op onderzoek uit in je eigen leven. Je schrijft over momenten die spannend en inspirerend waren, of die je hebben aangegrepen. Over gebeurtenissen die je hebben gevormd. Je krabbelde uit het ‘deep shit point’ weer omhoog. Hoe heb je dat eigenlijk gedaan? En wat zegt dat over jou? Je schrijft over het verborgen goud, dat je al in handen hebt of dat nog ergens op je ligt te wachten…

Is je leven een reeks willekeurige belevenissen, of kun je er een lijn in zien, een boog, een verhaal? We vertellen voortdurend verhalen om zin te geven aan gebeurtenissen in ons leven. Dat zit nu eenmaal diep ingebakken. Toch ben je je vaak niet bewust van de vele innerlijke stemmen, patronen, aannames en verlangens die je leven richting geven. Wat je jezelf vertelt, is bepalend hoe je het leven ervaart.

Hoe werkt het?
Je schrijft in een groep van maximaal 12 deelnemers. Je krijgt korte, duidelijke schrijfopdrachten waar je mee aan de slag gaat. Ook het voorlezen van je tekst en luisteren naar de teksten van anderen is een onderdeel. Voorlezen is vrijwillig. Luisteren doen we zonder oordelen. Vaak sluiten we af met een dichtvorm. Je hebt geen schrijfervaring nodig om deel te nemen.

Wat levert het op?
Uit het hart geschreven, beeldende, scenes uit je leven. Je leert meer over je eigen veerkracht, je schaduwzijde, je doelen en je eigen waarden. Je ontdekt dat toevalligheden samen hangen met je verlangens of je keuzes. Je krijgt een frisse blik op je levensverhaal en de richting die je op wilt.

Alvast in de stemming komen? Leestip: De Alchemist van Paolo Coelho en: Het verhaal van je leven Mieke Bouma

Praktisch

Schrijfervaring is niet nodig. Wel een portie avontuur om in je eigen leven te duiken en iets aan te gaan. Met jezelf en je andere schrijf/reisgenoten. Ook voor ervaren schrijvers die verdieping zoeken of juist vrijer willen leren schrijven is de cursus geschikt.

Schrijven doen we met de hand. Met pen en papier. Dus ga op zoek naar een mooi schrift en een fijne pen. Je bent van harte welkom!

Tijd: Zaterdag 9.30 uur tot 12.30 uur

Kosten: 295 euro

Data:  24/9, 1/10, 8/10, 29/10, 5/11, 19/11, 26/11

 

Schrijf je eigen (vervolg) verhaal 8x

Begint dinsdagavond 4 oktober 2022 

Lijkt je leven wel een soap? Zou je graag een vervolgverhaal schrijven? Met een fictief personage dat jouw avonturenTina 2 beleeft? Alles kan in deze cursus waarin je een vervolgverhaal gaat schrijven. Waarheidsgetrouw of spelend met de realiteit. 

Een vervolgverhaal schrijven dus. In iedere aflevering (van zo’n 600 woorden) wordt een nieuwe gebeurtenis belicht, die een vervolg heeft in de volgende aflevering. Het kan autobiografisch zijn, dan schrijf je over je eigen leven, waarin je steeds toont hoe de situatie, of jouw kijk op de gebeurtenissen, zich ontwikkelt. Je mag ook een fictief hoofdpersonage verzinnen. Je leert in deze cursus hoe je dat doet en waar je allemaal aan moet denken.

Verder gaan we in op hoe je een spanningsboog creëert en cliff hangers introduceert, zoals je die ook in soaps of tv series terug ziet. Hoe stuwen personages het verhaal voort? Wat is de invloed van de setting waarin het verhaal zich afspeelt? Je gaat dialogen schrijven en je leert hoe je een dialoog met ‘vertelde’ tijd op een manier afwisselt dat het ‘natuurlijk’ voelt. Je ontdekt hoe je autobiografische elementen om kunt vormen in fictie.

Spelenderwijs werken we toe naar een resultaat dat we aan het einde aan elkaar presenteren. Het gaat niet om perfectie, wel om de plezier en voldoening van het creëren, het leren van enkele technische aspecten van het schrijven en het inspireren van elkaar. We schrijven hoofdzakelijk in de lessen, je krijgt wel wat aansprekende opdrachten mee om thuis aan te werken.

Dit is een cursus voor mensen die graag (willen) schrijven, met veel of nog niet zoveel schrijfervaring.

Tijd: 19.00 uur tot 21.45 uur

Kosten: 245 euro

Data: dinsdagavond 4, 11, 25 oktober, 8, 15, 22, 29 november en 13 december.