Agenda

Avondcursus Schrijven vanuit je hart (5x)

Tijd: woensdag van 19.15 uur tot 22.00 uur

Plaats: Verhalenhuis Haarlem, Van Egmondstraat 7, 2024 XL Haarlem

Data: 27 maart, 3, 10, 17 april en 8 mei

Prijs:  € 175,-

Schrijfcursus in Haarlem

Schrijfcursus in Haarlem

Je hart is een opslagplaats van emoties en gevoelens die bewust of onbewust je leven bepalen. In deze cursus ga je je hartkrachten al schrijvend verkennen. Hierdoor stimuleer je onder andere je nieuwsgierigheid, levenslust, oog voor schoonheid, spiritualiteit, hoop en sociale intelligentie. 

Hoe werkt het?
We schrijven in een groep. Via duidelijke opdrachten die je verbeelding op gang brengen, kom je tot korte teksten. Je put uit gebeurtenissen en herinneringen uit je eigen leven. Voorlezen van je teksten is een onderdeel van de cursus maar nooit verplicht. Je leert ook korte dichtvormen te schrijven zoals een elfje of een haiku.

Wat levert het je op?
Je blik wordt ruimer en je krijgt een verrassende nieuwe kijk op gebeurtenissen en op jezelf. Omdat in de cursus veel nadruk ligt op het waarnemen van de zintuigen, ga je zien dat je vaak sprekende en beeldende stukken schrijft. Ze drukken jouw unieke kijk op je omgeving uit. Door zo te schrijven schakel je het logisch denken en oordelen even uit. Dat maakt het ook een avontuur: niet je hoofd maar je hart weet de weg.

Je hebt geen schrijfervaring nodig om deel te nemen aan de cursus.

Opgeven?

https://verhalenhuishaarlem.nl/event/cursus-schrijven-vanuit-je-hart/

Of stuur een mail naar: susanne@verhaalvormen.nl

 

 

 

Schrijven vanuit je hart (8x)

Tijd: vrijdag 9.15 uur tot 12.15 uur

Plaats: HART Haarlem, Kleine Houtweg 18
2012 CH HaarlemHart Hart

Data: 25 januari 2019 tot 22 maart. Niet in de schoolvakanties

Prijs:  € 275,-

Je hart is een opslagplaats van emoties en gevoelens die bewust of onbewust je leven bepalen. In deze cursus ga je je hartkrachten al schrijvend verkennen. Hierdoor stimuleer je onder andere je nieuwsgierigheid, levenslust, oog voor schoonheid, spiritualiteit, hoop en sociale intelligentie. Via inspirerende schrijfoefeningen put je uit eigen levenservaringen. Je schakelt je denken en oordelen even uit. Daarom is deze manier van schrijven ook een avontuur: niet je hoofd maar je hart weet de weg.

Wat levert het je op?
Je blik wordt ruimer en je krijgt een verrassende nieuwe kijk op gebeurtenissen en op jezelf. Omdat in de cursus veel nadruk ligt op het waarnemen van de zintuigen, ga je zien dat je vaak sprekende en beeldende stukken schrijft. Ze drukken jouw unieke kijk op je omgeving uit.

Je hebt geen schrijfervaring nodig om deel te nemen aan de cursus.

Opgeven? Stuur een mail naar: susanne@verhaalvormen.nl

 

 

ie zondagen: Schrijf je vrij

Tijd: zondag 9.30 uur tot 16.30 uur

Plaats: HOF20 Haarlem

Data: 10 juni & 24 juni, 8 juli

Prijs:  € 245,-

In drie zondagen gaan we een of meerdere thema’s in jouw leven onderzoeken. Dat doen we via autobiografisch schrijven. Via schrijfopdrachten en associatieoefeningen ga je aan de slag. Je baseert je op waarnemingen en gebeurtenissen uit het verleden. Dat kan iets zijn dat je gisteren hebt meegemaakt, maar het kan ook een gebeurtenis uit je jeugd zijn.

In het schrijven en teruglezen van je teksten ga je ervaren wat jou raakt en hoe jouw unieke wezen in je geschreven stukken doorklinkt. Dat is soms magie, omdat de tekst vaak wijzer lijkt dan jijzelf. Welke schat aan wijsheid ligt er in jouw geschreven verhalen verborgen? Daar gaan we naar op zoek.

In drie zondagen krijg je via het schrijven inzicht. Inzicht over wat jouw leven de moeite waard maakt, wat jij belangrijk vindt en wat je verder wilt ontwikkelen. Het (vrijwillig) voorlezen van verhalen, in een veilige sfeer, is een belangrijk onderdeel van de cursus.

Autobiografisch schrijven is niet moeilijk. De nadruk ligt niet op de literaire kwaliteiten van het geschrevene, maar op de inhoud. Toch zal je merken dat je via deze methode vaak sprekende stukken schrijft. Via de duidelijke opdrachten gaat dat vanzelf, moeiteloos. Dus iedereen kan het. Je hebt dan ook geen schrijfervaring nodig.

Voor wie is het geschikt?

 • Als je verhalen uit je leven wilt verwoorden
 • Als je naar een nieuw (levens)doel zoekt
 • Als je benieuwd bent naar een zinvolle samenhang in je leven
 • Als je je meer verbonden wilt voelen met je eigen waarden

 Wat geeft het je nog meer?

 • Sprekende, geschreven herinneringen
 • Inzicht in de richting die je op wilt
 • Impulsen voor de toekomst
 • Verdieping in je biografie

Inschrijven

Schrijf je in via: susanne@verhaalvormen.nl

 

 

Lente! Wat staat er bij jou op (ont)springen?

Tijd:                vrijdag 9.30 uur tot 12.15 uur

Plaats:            Haarlem Noord

Data:             23/3, 6/4, 20/4, 18/5, 1/6

Prijs:               € 139,- (5x)

 

Waar word jij blij van? Wanneer gaat het stromen? Heb jij oog en ruimte voor het onverwachte? Welk talent van jou is nog ongezien en ongehoord gebleven? Kortom wat wil er ontluiken? Wat staat er op (ont)springen? Met de lente wil er iets opstaan in jou. In de schrijfcursus haal je pareltjes tevoorschijn. Je gaat ze oppoetsen en de glans van onverwachte hoeken bekijken. Met het ophalen en beschrijven van herinneringen ontstaat er inzicht. Over wat jouw leven de moeite waard maakt, wat jij belangrijk vindt en wat je verder wilt ontwikkelen.

We gaan dus autobiografisch schrijven en je gaat ontdekkingen doen. Over onderwerpen waar jouw hart van gaat zingen.

Inschrijven

Schrijf je in via: susanne@verhaalvormen.nl

 

Eerder in 2017

Workshop INTUÏTIEVE ONTWIKKELING:

LEVEN VANUIT JE HART: THEMA Lucht

 • Zondag 9 april, 2017
 • 10 uur tot 17.00 uur
 • Adres: HOF 20, Begijnhof 20 Haarlem

Op je intuïtie vertrouwen… je hart volgen… luisteren naar je innerlijke stem

Je hart, je innerlijke stem, ze weten precies wat jouw pad moet zijn. Alleen, hoe kun je die stem verstaan?

In deze workshop-reeks ga je op creatieve verkenning naar je gevoel gedurende vijf speciale dagen. Iedere workshop is los te volgen. Je leert hoe je keuzes kunt maken die passen bij wie jij in wezen bent. Je gaat schilderen, tekenen, boetseren en schrijven. Een workshop staat telkens in het teken van een van de elementen: aarde, water, lucht en vuur.

9 april: Thema LUCHT

Lucht is het gebied van de relaties en hoe je je verhoudt tot je omgeving. De belangrijkste relatie is die met jezelf. Dat gaat over zelfrespect en over jouw kern. Waar liggen jouw grenzen? Heb jij genoeg zelf liefde, zelf compassie? Als je weet wat voor jou belangrijk is en waar je grenzen liggen, dan kun je daar ook naar leren luisteren. Dan functioneer je met compassie naar jezelf, naar wie jij bent en wat je nodig hebt. Je kunt zo gerichter vanuit je kern functioneren.

We gaan aan het werk met dilemma’s, keuzes maken. Hoe doe je dat? In welke situaties heb jij moed/lef nodig? Hoe zet je dat in? En wat als je al dat lef gewoon zou hebben?

We gaan aan de slag met de draak. Welke draak huist er in jou? Hoe komt hij naar buiten. Heb jij genoeg drakerigheid in je? Of zou je daar wel meer van willen hebben?

 

WAT LEVEREN DE WORKSHOP’S JE OP?

 • Je (her) ontdekt je kwaliteiten
 • Je leert te vertrouwen op je gevoel
 • Je gaat zien dat intuïtie een kompas kan zijn voor het maken van keuzes
 • Processen in je leven die vast zaten, kunnen gaan stromen
 • Je gaat ervaren hoe creatieve impulsen bijdragen aan plezier in je leven

Doordat je je creativiteit aanspreekt worden onbewuste verlangens en processen helder. Je maakt je intuïtie wakker.

ERVARING MET SCHRIJVEN OF CREATIEVE WERKVORMEN IS NIET NODIG.

Iedere dag duurt van 10 uur tot 17.00 uur. Met anderhalf uur pauze vanaf 12.30 om te lunchen.

Overige data:

 • 12 februari: thema Aarde
 • 12 maart: thema Water
 • 9 april: thema Lucht
 • 20 mei: thema Vuur

Twijfel je nog? Deze cursus kan iets voor je betekenen als je:

 • je intuïtieve vermogens wilt ontwikkelen
 • ruimte wilt geven aan een creatieve impuls
 • werkt als coach en je meer met creativiteit wilt doen in je praktijk
 • jezelf beter wilt leren kennen
 • beter wilt leren luisteren naar wat je vanuit je hart wilt doen

Kosten:

 • Workshop: €95,-

AANMELDEN: Stuur een mail naar susanne@verhaalvormen.nl met de vermelding welke workshop je wilt doen.

Liever eerst even persoonlijk contact? Bel Susanne Gijsbers 06 14939728

De workshops worden gegeven door Susanne Gijsbers en Leonie Mijnlieff. 

Susanne Gijsbers (schrijfcoach)

ik-zwartwit“Schrijven over momenten uit je leven is terugkijken en je herinneren wat jij belangrijk vindt, waar je geïnspireerd door raakt. Het kan je een nieuwe richting, een ankerpunt voor de toekomst geven. In je geschreven teksten vind je iets wezenlijks van jezelf terug.”

Leonie Mijnlieff (creatief coach):

leonie

“Mijn inspiratie en passie ligt bij het wakker maken van het creatievermogen van de mens. Dit doe ik, via het creatieve, om zo mensen in hun natuurlijke flow en bij hun kracht en passie te brengen.”

Zie ook: www.smart22.nl

 

Eerder in 2016-2017:

December en Januari: Tweeluik: Terugblikken om vooruit te zien

1e ochtend:

Schrijvend terugblikken om vooruit te zien.  In deze schrijfochtend sta je stil bij wat jij belangrijk vond dit jaar, waar je door geïnspireerd raakte. Maar ook geef je aandacht aan de boodschap die besloten lag in de moeilijke hobbels die je hebt genomen. En dat wat je misschien nog hebt laten liggen. Heb je je wensen en verlangens kunnen vormgeven? Door hierover te schrijven voed je je eigen inspiratie en krijg je weer beter zicht op dat wat je drijft.

Via associaties en een creatieve opdracht ga je aan de slag met schrijven. Je hebt geen ervaring nodig met schrijven om aan de workshop deel te nemen.

2e ochtend: 

Wat zijn jouw diepere wensen en verlangens? Welke gebieden wil jij meer aandacht geven dit jaar. In de vorige workshop heb je inzichten opgedaan over het afgelopen jaar. Over wat jij belangrijk vindt en wat je drijft. In deze workshop ga je daarmee verder. Hoe laat jij je inspireren?

Schrijvend gaan we op onderzoek. Je krijgt associatieoefeningen en duidelijke handvatten waarmee je moeiteloos gaat schrijven. Laat je verrassen door wat vanuit jou intuïtief omhoog borrelt.

AANMELDEN: Stuur een mail naar susanne@verhaalvormen.nl met de vermelding welke cursus je wilt doen.

Liever eerst even persoonlijk contact? Bel Susanne Gijsbers 06 14939728

 

Vrijdag 7 oktober 2016 start:

Cursus Schrijf je vrij (5x)

In deze cursus ga je momenten beschrijven die iets wezenlijks over je leven zeggen. Daarmee ontdek je niet alleen iets nieuws over jezelf, je oefent er ook je schrijfstijl mee. Waar word je echt door geraakt? Vaak is dat als iemand iets schrijft wat ‘echt’ aanvoelt, de schaamte voorbij.

Een schrijfcursus voor cursisten die het autobiografisch schrijven al langer doen. Bekend zijn met hun eigen thema’s, zich willen verdiepen, met hun schrijfstijl willen oefenen en zich willen blijven verwonderen over wat het leven te bieden heeft.

Meer informatie? Stuur een mail naar susanne@verhaalvormen.nl

Tijd:                9.30 uur tot 12.15 uur 

Plaats:            Haarlem Noord

Prijs:               € 139,- (5x)

 

Donderdag 22 september 2016 start:

Cursus Schrijven met je eigen stem 2

(5 x) VOL

In deze vervolgcursus van Schrijven met je eigen stem ga je weer vanuit associatieoefeningen en opdrachten moeiteloos schrijven. Je baseert je op waarnemingen en gebeurtenissen die jij meemaakt. In het schrijven en teruglezen van je teksten ga je ervaren wat jou raakt en hoe jouw eigen stem, jouw wezen, in je stukjes doorklinkt. In deze cursus verdiepen we dat wat we in de eerdere cursus hebben aangeraakt.

(De cursus is vol. Nieuwe mogelijkheden in januari)

Tijd:                9.15 uur tot 12.00 uur 

Plaats:            Haarlem Centrum

Prijs:               € 139,- (5x)

 

Eerder in 2016:

Donderdag 12 mei 2016 start:

Cursus Schrijven met je eigen stem (5 x)inspiratie

Jij hebt een unieke stem als het op schrijven aankomt. In deze basiscursus krijg je inspirerende schrijfopdrachten waarmee je moeiteloos gaat schrijven. Je baseert je op waarnemingen en gebeurtenissen die jij meemaakt. In het schrijven en teruglezen van je teksten ga je ervaren wat jou raakt en hoe jouw eigen stem, jouw wezen, in je stukjes doorklinkt.

Deze manier van schrijven is een avontuur. Het geeft je vaak een verrassende, nieuwe kijk op gebeurtenissen. Tijdens het schrijven kun je het gevoel krijgen dat je met jezelf samenvalt. Je ervaart jezelf als een eenheid. Of zoals een cursist het een keer omschreef: ‘Als ik schrijf kom ik thuis.’

We schrijven in een groep van maximaal 10 deelnemers. Voorlezen van je tekst is een onderdeel van de cursus, maar nooit verplicht. We sluiten vaak af met een dichtvorm.

Datum:           12 mei, donderdagochtend

Tijd:                9.15 uur tot 12.00 uur 

Plaats:            HOF20, Begijnhof 20, 2011 HE Haarlem

Prijs:               € 139,- (5x)

Overige data:   26 mei, 9 juni, 23 juni, 7 juli

Interesse? Stuur een mail naar susanne@verhaalvormen.nl

Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

 

Dinsdagavond 24 mei start:

Korte cursus voor ZZP’ ers  Schrijf je eigen webteksten (3x)

Je wilt met jouw bedrijf iets in de markt zetten. Hoe trek je klanten aan? Door helder en duidelijk te formuleren. Maar ook door de manier waarop je jezelf presenteert. Wie ben jij? Waar sta je voor? Waarom moet ik nu juist bij jou zijn?

Wat ga je doen in deze cursus?

 • Je missie en je visie verwoorden
 • Je doelgroep verwoorden en in je teksten aanspreken
 • Een authentiek portret van jezelf schrijven (een ‘about’).
 • Een duidelijke structuur maken waarin je alle informatie kwijt kunt.

We werken in een groep van maximaal 10 mensen. We besteden aandacht aan het verwoorden van je (onderliggende) drijfveren en je passie voor je vak. Ook de toon die je in je teksten gebruikt komt aan bod. Is het persoonlijk of zakelijk, toegankelijk, toegesneden op de doelgroep? Doordat we de teksten met elkaar bespreken krijg je snel een indruk van welke tekst ‘werkt’ en welke niet.

Wat heb je nodig?

Een portie enthousiasme en toewijding en tijd voor wat huiswerkopdrachten in de week. Veel teksten schrijven we in de les zelf. Thuis herschrijf je en schaaf je bij.

Interesse? Stuur een mail naar susanne@verhaalvormen.nl

Data en tijden: Dinsdagavond 19.45 uur tot 10.15 uur

24 mei, 31 mei, 7 juni

Prijs:  € 159,- (3x)

Plaats:  HOF20, Begijnhof 20, 2011 HE Haarlem

 

Maandagavond 6 juni start:

Cursus Creatief schrijven vanuit flow (5x)

Beginnen met schrijven lijkt soms een sprong in het diepe. In deze cursus ga je werken met de tools waarvan een schrijver zich bedient. Via opdrachten ga je met je fantasie aan het werk en dan merk je dat je met schrijven heer en meester bent van jouw universum. Je kunt er vliegen!

Ook gaan we in op: Hoe bouw je spanning op? Wat is plot in een verhaal? Wat maakt een personage boeiend? Hoe zet je een lezer op scherp? 

Je leert te schrijven vanuit flow en je gaat naar huis met een trotse verzameling verhalen.

Interesse? Stuur een mail naar susanne@verhaalvormen.nl

Data en tijden: Maandagavond 19.45 uur tot 10.15 uur

6 juni, 13 juni, 20 juni, 27 juni, 4 juli

Prijs:  € 139,- (5x)

Plaats:  HOF20, Begijnhof 20, 2011 HE Haarlem

 

Eerder in februari:

Cursus: Maak verhalen van je leven (5x) 

Hou je van schrijven? Maak je regelmatig wat mee waarvan je denkt, dit zou ik wel eens op willen schrijven? Of lijkt jouw leven wel een boek? In deze cursus leer je via inspirerende schrijfoefeningen je verhalen te verwoorden. Je leert beeldend te schrijven, vanuit inspiratie. Moeiteloos en als vanzelf. We gaan ook in op technische aspecten van het schrijven als perspectief, dialoog en structuur van een tekst. Voorop staat het plezier in het schrijven. Schrijfervaring is niet nodig.

Kosten:  € 139,- (5x)

Plaats en tijd: Haarlem-Noord, 9.30-12.30 uur

De eerste keer valt op een donderdagochtend, andere keren zijn op een vrijdagochtend.

Data: 11/2, 26/2, 18/3, 1/4, 15/4, 29/4