Agenda

Terugblikken om vooruit te zien (3 x)

Wat een jaar!

Tijd: zaterdag 9.15 uur tot 12.15 uur

Terugkijken

Plaats: HART Haarlem, Kleine Houtweg 18
2012 CH Haarlem

Data: 19 december 2020, 16 januari en 23 januari 2021

Prijs:  € 129,-

Wat een bizar jaar! Tijd om terug te blikken. Heb jij daar ook zo’n behoefte aan in deze tijd? In deze korte cursus maak je schrijvend jouw balans op van dit corona jaar. Hoe veranderde jouw leven door de pandemie? En hoe ging jij daar mee om? Misschien was er woede, verdriet of een gevoel van machteloosheid. Er waren vast ook waardevolle momenten. Waar zat jouw veerkracht? Kon je je op andere manieren verbinden?

Via korte, gerichte schrijfopdrachten, ga je schrijven over momenten uit het afgelopen jaar. Wat was belangrijk voor jou? Waar vond je weer inspiratie? Deze inzichten kunnen een richting, een ankerpunt voor de toekomst vormen. In je geschreven teksten vind je iets wezenlijks van jezelf terug, een kracht die nieuwe energie geeft.

De ruimte is corona proof.  Schrijfervaring is niet nodig.

Opgeven? Stuur een mail naar: susanne@verhaalvormen.nl

 

 

De reis van de held (7x)Reis van de held

Worden wie je bent

Tijd: zaterdag 9.15 uur tot 12.15 uur

Plaats: HART Haarlem, Kleine Houtweg 18
2012 CH Haarlem

Data: 5 sep , 19 sep,
3 en 24 oktober
7 en 21 november
12 december

Prijs:  € 245,-

Het verhaal van de reis van de held, is een oerverhaal, een oermythe, dat we in allerlei sprookjes, verhalen en tv-series terug zien. De held gaat op weg om via allerlei omzwervingen, avonturen en moeilijkheden, ‘gelouterd’ terug te keren. De held besluit niet zomaar op weg te gaan. Vanuit een diep verlangen in de ziel voelt hij zich opgeroepen om zijn unieke pad in het leven te gaan. Het is een universeel verlangen, te worden wie je bent.

In deze schrijfcursus word je held van je eigen verhaal. Je gaat op onderzoek uit in je eigen leven. Je schrijft over momenten die spannend en inspirerend waren, of die je hebben aangegrepen. Over gebeurtenissen die je hebben gevormd. Je krabbelde uit het ‘deep shit point’ weer omhoog. Hoe heb je dat eigenlijk gedaan? En wat zegt dat over jou?  Je schrijft over het verborgen goud, dat je al in handen hebt of dat nog ergens op je ligt te wachten…

Is je leven een reeks willekeurige belevenissen, of kun je er een lijn in zien, een boog, een verhaal? We vertellen voortdurend verhalen om zin te geven aan gebeurtenissen in ons leven. Dat zit nu eenmaal diep ingebakken. Toch ben je je vaak niet bewust van de vele innerlijke stemmen, patronen, aannames en verlangens die je leven richting geven. Wat je jezelf vertelt, is bepalend hoe je het leven ervaart.

Hoe werkt het?

Je schrijft in een groep van ongeveer 10 deelnemers. Je krijgt korte, duidelijke schrijfopdrachten waar je mee aan de slag gaat. Ook het voorlezen van je tekst en luisteren naar de teksten van anderen is een onderdeel. Voorlezen is vrijwillig. Luisteren doen we zonder oordelen. Vaak sluiten we af met een dichtvorm. Je hebt geen schrijfervaring nodig om deel te nemen.

Wat levert het op?

Uit het hart geschreven, beeldende, scenes uit je leven. Je leert meer over je eigen veerkracht, je schaduwzijde, je doelen en je eigen waarden. Je ontdekt dat toevalligheden samen hangen met je verlangens of je keuzes. Je krijgt een frisse blik op je levensverhaal en de richting die je op wilt.

Ervaren schrijver?

Ook voor de meer ervaren schrijver die zintuiglijker en ‘eerlijker’ wil schrijven is deze cursus geschikt. Autobiografisch schrijven haalt je uit je hoofd, je gaat schrijven in een flow en je leert je eigen stijl (beter) kennen. In de opdrachten ga je oefenen met verschillende perspectieven en persoonsvormen. Hierdoor krijg je een andere kijk op thema’s.

Wil je in de vakantie alvast in de stemming komen? Leestip: De Alchemist van Paolo Coelho. Het verhaal van je leven Mieke Bouma.

Interesse? Stuur een mail naar: susanne@verhaalvormen.nl 

Wil je je graag meteen opgeven? Schrijf je dan in via onderstaande link:

https://www.hart-haarlem.nl/thuis-bij-hart/detailpagina/q/idcursussen/294/de-reis-van-de-held

NB. T/m 6 augustus ben ik op vakantie. Inschrijvingen worden daarna direct in volgorde van binnenkomst behandeld.

 

 

 

Winter 2020

Hart Hart

Schrijven vanuit je hart (6x)

Tijd: zaterdag 9.30 uur tot 12.15 uur

Plaats: HART Haarlem, Kleine Houtweg 18
2012 CH Haarlem

Data: 8 februari, 29 februari, 14 maart, 21 maart, 11 april en 18 april.

Prijs:  € 238,-

Je hart is een opslagplaats van emoties en gevoelens die bewust of onbewust je leven bepalen. In deze cursus ga je je hartkrachten al schrijvend verkennen. Hierdoor stimuleer je onder andere je nieuwsgierigheid, levenslust, oog voor schoonheid, spiritualiteit, hoop en sociale intelligentie. Via inspirerende schrijfoefeningen put je uit eigen levenservaringen. Je schakelt je denken en oordelen even uit. Daarom is deze manier van schrijven ook een avontuur: niet je hoofd maar je hart weet de weg.

Wat levert het je op?
Je blik wordt ruimer en je krijgt een verrassende nieuwe kijk op gebeurtenissen en op jezelf. Omdat in de cursus veel nadruk ligt op het waarnemen van de zintuigen, ga je zien dat je vaak sprekende en beeldende stukken schrijft. Ze drukken jouw unieke kijk op je omgeving uit.

Je hebt geen schrijfervaring nodig om deel te nemen aan de cursus. Ook voor de meer ervaren schrijver die zintuiglijker en ‘eerlijker’ wil schrijven is deze cursus geschikt.

Opgeven? Stuur een mail naar: susanne@verhaalvormen.nl

 

 

Schrijfcursus: Dit is mijn landschap! (6x)landschap

Tijd: zaterdag 9.30 uur tot 12.30 uur om de veertien dagen

Plaats: HART Haarlem, Kleine Houtweg 18
2012 CH Haarlem

Data: 5 en 19 oktober 2019, 2, 16, 30 november, 14 december

Waar sta ik nu? Waar kom ik vandaan? Waar wil ik naar toe?

Kleine en grote voorvallen, gewoontes, ontmoetingen hebben je leven gevormd tot het landschap dat het nu is. Hoe ziet dat landschap er uit? In welke gebieden vertoef je graag en welke plekken hebben meer aandacht nodig? Waar zit het vuur? Waar stroomt het? Blokkeert de stroom ergens? Waar ligt de zee van mogelijkheden? Schrijvend ga je op verkenningstocht naar jouw landschap.

De nadruk ligt op schrijven, het schetsen van een landschap en tekenen van een landkaart van je leven behoort ook tot de opdrachten.

Hoe werkt het?

In een groep van ongeveer 10 deelnemers krijg je korte, duidelijke schrijfopdrachten waar je mee aan de slag gaat. Per opdracht schrijf je ongeveer tien minuten zintuiglijk en feitelijk over een herinnering. Niet uitgebreid nadenken, maar doen! De kunst is om je ‘pen’ het werk te laten doen en dan gaat het als vanzelf. Ook het voorlezen van je tekst en luisteren naar de teksten van anderen is een onderdeel. Voorlezen is vrijwillig. Luisteren doen we zonder oordelen. Vaak sluiten we af met een dichtvorm. Je hebt geen schrijfervaring nodig om deel te nemen.

Wat levert het op?

Met schrijven over je leven kom je bij diepere lagen van je geheugen. Daardoor krijg je vaak een nieuwe, scherpere blik op je bekende verhaal. Of je herinnert je iets dat je vergeten was. Vaak verrast dat. Het kan je blij maken of ontroeren. In deze cursus nemen we verschillende standpunten in, om verhalen uit je leven te beschrijven. Het brengt je levensverhaal in beweging.

Ervaren schrijver?

Ook voor de meer ervaren schrijver die zintuiglijker en ‘eerlijker’ wil schrijven is deze cursus geschikt. Je gaat ervaren dat hoe eerlijker je het verhaal schrijft, hoe unieker het is en hoe universeler het voor de hele groep wordt. Autobiografisch schrijven haalt je uit je hoofd, je gaat schrijven in een flow en je leert je eigen stijl kennen. In de opdrachten ga je spelen met taal, oefenen met verschillende perspectieven en persoonsvormen.

6 x op zaterdag om de veertien dagen van 9.30 tot 12.30 uur.

 

Eerder in 2017

Workshop INTUÏTIEVE ONTWIKKELING:

LEVEN VANUIT JE HART: THEMA Lucht

 • Zondag 9 april, 2017
 • 10 uur tot 17.00 uur
 • Adres: HOF 20, Begijnhof 20 Haarlem

Op je intuïtie vertrouwen… je hart volgen… luisteren naar je innerlijke stem

Je hart, je innerlijke stem, ze weten precies wat jouw pad moet zijn. Alleen, hoe kun je die stem verstaan?

In deze workshop-reeks ga je op creatieve verkenning naar je gevoel gedurende vijf speciale dagen. Iedere workshop is los te volgen. Je leert hoe je keuzes kunt maken die passen bij wie jij in wezen bent. Je gaat schilderen, tekenen, boetseren en schrijven. Een workshop staat telkens in het teken van een van de elementen: aarde, water, lucht en vuur.

9 april: Thema LUCHT

Lucht is het gebied van de relaties en hoe je je verhoudt tot je omgeving. De belangrijkste relatie is die met jezelf. Dat gaat over zelfrespect en over jouw kern. Waar liggen jouw grenzen? Heb jij genoeg zelf liefde, zelf compassie? Als je weet wat voor jou belangrijk is en waar je grenzen liggen, dan kun je daar ook naar leren luisteren. Dan functioneer je met compassie naar jezelf, naar wie jij bent en wat je nodig hebt. Je kunt zo gerichter vanuit je kern functioneren.

We gaan aan het werk met dilemma’s, keuzes maken. Hoe doe je dat? In welke situaties heb jij moed/lef nodig? Hoe zet je dat in? En wat als je al dat lef gewoon zou hebben?

We gaan aan de slag met de draak. Welke draak huist er in jou? Hoe komt hij naar buiten. Heb jij genoeg drakerigheid in je? Of zou je daar wel meer van willen hebben?

 

WAT LEVEREN DE WORKSHOP’S JE OP?

 • Je (her) ontdekt je kwaliteiten
 • Je leert te vertrouwen op je gevoel
 • Je gaat zien dat intuïtie een kompas kan zijn voor het maken van keuzes
 • Processen in je leven die vast zaten, kunnen gaan stromen
 • Je gaat ervaren hoe creatieve impulsen bijdragen aan plezier in je leven

Doordat je je creativiteit aanspreekt worden onbewuste verlangens en processen helder. Je maakt je intuïtie wakker.

ERVARING MET SCHRIJVEN OF CREATIEVE WERKVORMEN IS NIET NODIG.

Iedere dag duurt van 10 uur tot 17.00 uur. Met anderhalf uur pauze vanaf 12.30 om te lunchen.

Overige data:

 • 12 februari: thema Aarde
 • 12 maart: thema Water
 • 9 april: thema Lucht
 • 20 mei: thema Vuur

Twijfel je nog? Deze cursus kan iets voor je betekenen als je:

 • je intuïtieve vermogens wilt ontwikkelen
 • ruimte wilt geven aan een creatieve impuls
 • werkt als coach en je meer met creativiteit wilt doen in je praktijk
 • jezelf beter wilt leren kennen
 • beter wilt leren luisteren naar wat je vanuit je hart wilt doen

Kosten:

 • Workshop: €95,-

AANMELDEN: Stuur een mail naar susanne@verhaalvormen.nl met de vermelding welke workshop je wilt doen.

Liever eerst even persoonlijk contact? Bel Susanne Gijsbers 06 14939728

De workshops worden gegeven door Susanne Gijsbers en Leonie Mijnlieff. 

Susanne Gijsbers (schrijfcoach)

ik-zwartwit“Schrijven over momenten uit je leven is terugkijken en je herinneren wat jij belangrijk vindt, waar je geïnspireerd door raakt. Het kan je een nieuwe richting, een ankerpunt voor de toekomst geven. In je geschreven teksten vind je iets wezenlijks van jezelf terug.”

Leonie Mijnlieff (creatief coach):

leonie

“Mijn inspiratie en passie ligt bij het wakker maken van het creatievermogen van de mens. Dit doe ik, via het creatieve, om zo mensen in hun natuurlijke flow en bij hun kracht en passie te brengen.”

Zie ook: www.smart22.nl